Anjung ABUAIMAN

INGKAR SULTAN BAKAL MENJERAT PAS

Posted on: February 6, 2009

Keputusan sudah diketahui. Ramai yang cukup kecewa dan tidak kurang juga yang tumpang gembira. Gembira kerana ia dapat menutup kelemahan UMNO yang kalah di 2 parlimen. Biarpun kalah di 2 parlimen, hasilnya UMNO mendapat 1 negeri dengan percuma.

Pada hemat saya, keputusan Nizar untuk tidak mentaati perintah sultan merupakan satu perkara yang akan menjerat PAS itu sendiri. Masyarakat melihat pengingkaran ini bukanlah pengingkaran Pakatan Rakyat tetapi PAS yang ingkar walaupun ia adalah persetujuan bersama. Kesannya nanti akan berlarutan. Masyarakat akan melihat PAS sudah mula untuk “kurang ajar” dengan Istana. UMNO dengan kebijakan yang ada, akan menggunakan isu ini untuk memerangkap PAS. UMNO tidak akan menembak PKR atau DAP kerana kebanyakan rakyat yang sayang kepada Istana adalah penyokong/pengundi tegar PAS. PAS sedikit sebanyak akan mula hilang sokongan pengundi melayu di Perak yang sayangkan sultannya dan mungkin akan pengaruhi pengundi di luar.

Bagi saya, Nizar kena membaca politik masa hadapan. Pengundi melayu masih sayangkan Tuanku. Bersetuju untuk melepaskan jawatan merupakan keputusan yang dikira sesuai buat masa ini. Kedegilan Nizar akan menyebabakan Tuanku murka. Kemurkaan Tuanku akan di gunakan oleh musuh untuk memburukkan lagi PAS. Sekiranya PAS sanggup berdepan dengan situasi ini, teruskan untuk ingkar. Sekiranya tidak…kosongkanlah kerusi MB.

Lagipun ikut perkiraan MAC 2008, PAS tidak sepatutnya mengetuai kerajaan Perak kerana jumlah ADUNnya yang paling sedikit. Namun Tuanku  melantik Nizar atas budi bicaranya. Berpandukan kepada ihsan lantikan Tuanku, maka pulangkanlah kerusi itu semula kepada Istana. Istana sudah menentukan penggantinya. Bagi saya, Nizar kena akur. Jawatan itu hanya dipinjamkan oleh Tuanku

Didoakan Nizar sentiasa mendapat petunjuk daripada Allah s.w.t

1 Response to "INGKAR SULTAN BAKAL MENJERAT PAS"

Rasanya, Ir Nizar tidak akan membuat keputusan sendiri. Ia adalah keputusan pimpinan PR dan PAS sendiri.

Ia hanya wala’ kepada arahan pimpinan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

TAKWIM HIJRAH

HARGA EMAS

To get the gold price, please enable Javascript.

%d bloggers like this: