Anjung ABUAIMAN

ANTARA DUA DEMONSTRASI

Posted on: March 8, 2009

Salam semua

forumsiasahIstilah demonstrasi ini perlu difahami dengan jelas. Seolah-olah bila disebut sahaja istilah demonstrasi, ia membawa satu perkara yang sangat buruk nilainya. Buruk atau tidak nilaiannya, bergantung kepada bagaiman kita melihat demonstrasi itu. Di zaman Rasulullah, aktiviti demonstrasi sudah wujud. Untuk bacaan lanjut sila baca di SINI

gmp

Melihat kejadian semalam kecoh, saya terfikir kenapa perlu gas pemedih mata dilepaskan kepada demonstran? Lalu saya menjawab sendiri, mungkin TUNJUK RASA yang terpendam dalam hati TIDAK DAPAT dilepaskan disebabkan wujud halangan. Halangan dimana pihak keselamatan tidak membenarkan individu-individu yang hadir MELUAHKAN TUNJUK RASA mereka. Tekanan emosi yang meruap-ruap  dalam diri mereka yang menuntut agar ia dilepaskan, menyebabkan mereka lakukan juga walaupun halangan besar yang bakal menimpa. Cuba berbicara dengan pakar psikologi.

Saya cuba bawa 2 demontrasi

Situasi 1 :  SAMBUTAN MAULIDIR-RASUL/MAAL HIJRAH. Sambutan ini melibatkan perkumpulan dan pernyataan bertapa cintanya kita kepada Rasulullah s.a.w. Demontrasi dilakukan secara perarakan beramai-ramai dan laungan-laungan kebesaran ke atas Junjungan besar Rasulullah s.a.w. di kumandangkan. Para pegawai keselamatan juga turut hadir dan tugas mereka menjaga keselamatan. Di akhir demostrasi ini, tiada apa-apa perkara buruk yang berlaku kerana polis memahami istilah TUNJUK RASA itu.

Situasi 2 : SERAHAN MEMORENDUM PPMSI. Matlamatnya juga sama dengan sambutan maulidur-rasul iaitu menytakan rasa cinta kepada Bahasa IBUNDA. Kaedahnya sama iaitu ingin melakukan perarakan ke Istana Negara. Pelepasan berpuluh-puluh gas pemedih mata dan cecair kimia semalam sepatutnya tidak berlaku sekiranya pihak keselamatan memahami konsep demonstrasi yang cuba diadakan. Demontrasinya menggunakan modus operandi yang sama dengan Maulidur-rasul. Sepatutnya ia aman seperti amannya sambutan Maulidur-Rasul. Kecohnya semalam kerana keinginan untuk menyatakan perasaan cinta kepada bahasa telah dihalang. Apabila ia dihalang, para demonatran kadang-kadang terpaksa menempuh halangan itu.

Oleh itu, amatlah diharapkan agar pihak keselamatan meneliti perkara ini. Mungkin pihak keselamatan boleh bertanya dengan pakar psikologi, apa implikasi jika perkara ini dihalang. Apalah salahnya meluluskan perarakan itu seperti mana meluluskan permit perarakan maulidur-rasul.

Sekiranya pihak keselamatan memberi ruang untuk mereka berarak…saya pasti ia akan aman. Tambahan pula para demonstran tahu tatatcaranya. Sebab ini bukan perang. Ini bukan demonstrasi antara dua pihak yang betelaga. Ia adalah demostrasi yang hanya membawa beberapa helaikan kertas untuk diserahkan kepada Istana. Helaian kertas yang menuntut rasa CINTA TERHADAP BAHASA IBUNDA sebagimana rasa cinta melalui sepanduk yang diarak semasa perbarisan Raulidur-Rasul

Sepatutnya pihak keselamatan berkerjasama dan berbincang dengan Unit Amal, bagaimana menjadikan himpunan ini berjaya dan aman. Kalau ini yang berlaku, pihak polis dapat jimatkan belanja dan Imej polis akan dapat diperbaiki di mata masyarakat sepertimana imej polis di negara-negara barat yang mesra dengan rakyat.

1 Response to "ANTARA DUA DEMONSTRASI"

Salam…
Demonstrasi bukan “ibadah” tetapi “maksiat” menurut dalil2 dari Al-Quran dan Sunnah.Kaji kembali asal usul dari mana wujudnya demonstrasi..selamat mengkaji wahai saudaraku..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

TAKWIM HIJRAH

HARGA EMAS

To get the gold price, please enable Javascript.

%d bloggers like this: