Anjung ABUAIMAN

HILAL & IBADAH DALAM ISLAM

Posted on: August 20, 2009

Hari ini, umat islam di Malaysia akan menanti dengan penuh debaran. Semacam peminat bola sepak menanti penyerang menyumbatkan Gol. Ada yang gembira kerana Allah masih lagi menghidupkannya untuk bertemu Ramadhan. Ada juga yang terasa “dukacita” kerana tidak dapat makan di waktu siang hari.

Islam adalah satu agama yang sesuai dengan fitrah manusia dan selari dengan perjalanan alam. Ini kerana fenomena alam cakerawala seperti peredaran bulan, bumi dan matahari sangat berkaita dalam penentuan ibadah manusia. Terdapat beberapa ibadah yang disebut secara jelas sangat bergantung kepada fenomena ini dan ia melibatkan sah dan penerimaan oleh Allah s.w.t. Antaranya ialah ibadah Puasa, Sambutan Idul Fitri dan Wukuf sebagaimana dijelaskan melalaui beberapa kalam Allah dan Hadis seperti dibawah yang maksudnya:

  • “Beberapa hari yang ditentukan ialah bulan Ramadhan bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) al Quraan sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeda (antara hak dan yang bathil) Kerana itu barang siapa di antara kamu hadir (di negeri tempat tinggalnya) di bulan itu maka hendaklah ia berpuasa pada bulan itu” (Al-Baqarah: 185),
  • ” Sebulan itu adalah duapuluh sembilan hari. Bila kamu sekelian melihat hilal Ramadhan berpuasalah dan bila kamu sekelian melihat hilal syawal berayalah. Jika mendung takdirkalah hilal itu” (Muslim)
  • “ Berpuasalah kamu kerana melihat hilal dan berbukalah kamu kerana melihat hilal. Bila hilal tetutup atasmu, maka sempurnakanlah bilangan Syaban tiga puluh hari” (Bukhari dan Muslim)
  • “Mereka bertanya kepada engkau dari hal hilal Katakanlah hilal itu adalah tanda-tanda waktu bagi manusia dan (bagi ibadat) haji” Al Baqarah: 189

Bulan yang beredar diatas orbitnya (rujuk Surah Yaasin : 38 – 40) dan kelahiran Hilal menjadi objek penentuan kalendar Islam. Ia akan beredar mengikut beberapa fasa (dilihat berdasarkan bentu bulan). Hilal ialah fasa bulan yang terawal boleh dilihat yang menunjukkan sebahagian kecil dari permukaan bulan yang bercahaya. Ia kelihatan seperti satu lengkuk cahaya halus seperti sabit. Manakala bulan mengambang akan berlaku pada hari ke 14 – 16 (mengikut petua orang bugis, pada masa ini ketam mempunyai isi/daging yang  padat) dan selepas itu ia kembali menjadi bulan sabit.

Kelahiran Hilal berlaku selepas fenomena Ijtimak dimana bulan, matahari dan bumi pada kedudukan selari. Fenomena ijtima ini akan berlaku dihujung hari ke-29 dan hanya berlaku dalam dalam masa sesaat dan selepas itu Hilal lahir. Apabila Hilal lahir, bermulalah tahun baru dalam kalendar islam. Sebab itu di Malaysia, proses Rukyah (cerapan Hilal) dilakukan pada penghujung hari ke-29 iaitu selepas waktu asar menanti tenggelammnya matahari. Namun kadang-kadang Hilal tidak lahir pada penghujung ke-29 sebab, bulan belum mendapat cahaya daripada matahari kerana bulan mengiringi matahari (Surah As-Sham : 1-2)  dengan izin Allah. Itu kekadang, bulan tersebut mengandungi 30 hari.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

TAKWIM HIJRAH

HARGA EMAS

To get the gold price, please enable Javascript.

%d bloggers like this: