Anjung ABUAIMAN

PIALA RAMADHAN 2010

Posted on: August 27, 2010

  1. Tepat jam 6.28 malam 25hb lalu , bilal telah meniupkan wisel tanda bermulanya separuh masa kedua perlawanan akhir, Piala  Juara-Juara Ramadan di antara Taqwa United dan Nafsu City. Pengkritik dan  penganalisa bola sepak tanah air (ustaz-ustaz) telah banyak memberikan pandangan  serta komentar yang pedas tentang persembahan longlai pasukan tempatan, Taqwa  United dalam tempoh separuh masa pertama perlawanan di konti-konti Masjid  berdekatan. Untuk makluman saudara sekalian, Taqwa United sedang ketinggalan 3-0  oleh seteru tradisi, Nafsu City. Dua gol daripada penyerang berbisa Nafsu City  iaitu Emmanuel Amarah manakala satu lagi gol daripada Carlos Tamak meletakkan  pasukan mereka sebelah tangan menggenggam piala teragung buat umat.
  2. Strategi  3-4-4 dengan 4 orang striker yang digunakan team Nafsu City sukar dikekang  barisan pemain muda United. Barisan pertahanan team tempatan yang diketuai oleh Zikir Selawat dan pemain kelahiran Narathiwat, Wirid Harian lemas dalam asakan  rangkaian serangan emas yang dibarisi David Serakah, Carlos Tamak, Mario Berahi  dan Emmanuel Amarah (Pemenang Kasut Emas Liga Juara Ramadan musim lalu dengan 30  gol setiap hari). Penganalisa berpendapat jurulatih pasukan Taqwa United, Sir  Iman DHati perlu melakukan rombakan besar-besaran bukan sahaja dari sudut taktik malahan pemain. Pemain-pemain veteran yang longlai seperti Pose Kosong dan Tido  Slalu perlu diganti dengan pemain muda berbakat seperti Ikhlas Sedekah atau  Tadarus Quran demi memantapkan jentera tengah pasukan Taqwa United.
  3. Pemain-pemain veteran kelihatan tidak bermaya dan gagal mengekang kelincahan Gareth Boros, Yaya TakIngatDosa dan James Maksiat yang menggunakan kaum Hawa  sebagai alat menganggu konsentrasi pemain Taqwa United terutama di sudut padang  sekitar pusat membeli-belah dan bazaar Ramadhan. Begitu juga dengan rangkaian  serangan pasukan United yang diterajui Tahjud-Din dan Munajat Malam(MM), MM perlu dikerah untuk beraksi di segenap kotak sejadah bagi mengucar-kacirkan kubu  pertahan lawan yang dikawal ketat Jolelon Lagho Kolo TidoLajak dan dibantu oleh  Jerome BosanBeribadah, JBB. Tambahan pula, penyerang berkembar itu perlu  mengelakkan diri daripada terus diselimuti tembok besar pasukan Nafsu City itu agar gol-gol kemenangan dapat dijelmakan.
  4. Namun penganalisa tempatan begitu  optimis bahawa team Taqwa United mampu mengurang defisit tiga gol lawan dalam  separuh masa kedua nanti. Dengan ketiadaan ketua jurulatih pasukan City yang  digantung, Iblis dan pembantu jurulatih, Satan, pasukan Taqwa United masih berpeluang merangkul kejuaraan kurniaan Ilahi seterusnya meraikan kemenangan di  Aidilfitri. Sewaktu wawancara bersama Sir Iman DHati, anak buahnya bersemangat  mengejar bonus dan ganjaran berlipat kali ganda yang dikurniakan pada 10 minit  terakhir permainan. Mereka juga berharap tuah Lailatul Qadar menyebelahi mereka  untuk mempertahankan kejuaraan yang dimenangi mereka tahun lalu. Selain itu, beliau juga berharap agar ibrah Nuzul Quran dapat dijadikan tonik kemenangan dan  pembakar semangat buat pasukan muda United mengejar impian mereka bergelar  Juara.
  5. Oh ! Kelihatan, penyokong pasukan Nafsu City dan Taqwa United sudah mula  memenuhi semula tempat duduk masing-masing. Penyokong kedua-dua pasukan bersorak bersungguh-sungguh demi membangkitkan semangat team kesayangan mereka. Team sorak Nafsu City dengan pakaian yang menjolok mata dan mengurangkan pahala manakala team sorak Taqwa United dengan pakaian seorang Muslim sejati juga telah berkumpul di tepi padang untuk terus menghangatkan bahang perlawanan.
  6. Siapakah  yang akan memenangi perlawanan berprestij ini? Layakkah team Taqwa United menerima imbuhan pelepasan api neraka seperti yang dijanjikan Ilahi selepas tamat perlawanan? Atau kemenangan akan bertukar tangan kepada pasukan yang  berbelanja besar, Nafsu City musim ini ? Jika kemenangan bertukar tangan maka  imbuhan kemenangan yang diperolehi akan dijadikan modal oleh Iblis dan Satan  untuk terus berbelanja besar pada musim hadapan mengikat pemain-pemain terbaik dunia seterusnya menutup peluang pasukan lain mengejar impian akhirat. Sama-sama kita saksikan kesudahan perlawanan akhir ini.
P/S : Sketsa ini saya perolehi daripada sahabat seperjuangan alumni Universiti Malaya. Saya ucapkan terima kasih kepada insan yang menukilkan sketsa ini. Cuma saya tidak tahu sumbernya untuk diletakkan di sini. Semoga penukil ini sentiasa dirahmati Allah s.w.t

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

TAKWIM HIJRAH

HARGA EMAS

To get the gold price, please enable Javascript.

%d bloggers like this: